Valea Hunza este situata la inaltimea
media de 2500 m, in nordul Pakistanului. Locuitorii din Valea Hunza
sunt cunoscuti ca fiind cei mai longevivi oameni de pe planetă.
Valea muntoasa este inconjurata de muntii Himalaya. Zona este
marginita de munti maiestuosi, precum Utar Sar, Rakaposhi, Bojahagur
Duanasir II, precum si piscurile Hunza, Ghenta, Diran si Bublimating:
toti muntii enumerati strapungand cerul cu inaltimi de peste 6 000
metri.
Daca valea este renumita pentru
frumusetea sa, locuitorii din Hunza sunt cunoscuti pentru prietenia
si ospitalitatea lor. Limba vorbita este Brushuski dar cei mai multi
oameni inteleg si urdu si engleza. Rata de alfabetizare a vaii Hunza
este considerata a fi mai mare de 90%, practic fiecare copil din
generatiile recente are cel putin studii liceale. Multi urmeaza
studii superioare la colegii si universitati de prestigiu din
Pakistan si din strainatate.
Oamenii din Hunza sunt foarte sanatosi,
iar multe boli nu sunt cunoscute in zona. Cartea "Hunza: Secrets
of the World's Healthiest and Oldest Living People" relateaza
despre un tinut indepartat unde oamenii nu sufera de bolile comune
populatiilor occidentale sedentarizate si consumatoare de alimente
nocive. In Hunza, nici macar cei mai batrani oameni nu sufereau de
Parkinson, colesterol marit, boli de inima, cancer (cancerul este
totalmente necunoscut in randul lor), artrita, carii dentare,
afectiuni ale vezicii urinare, diabet, tuberculoza, hipertensiune
arteriala, alergii, astm, boli de ficat, constipatie, hemoroizi sau
alte sute de afectiuni care vin ca o ironica nota de plata pentru
noi, cei "civilizati, avansati tehnologic si atotstiutori in
ignoranta noastra educata". Multe studii au fost efectuate si se
crede ca dieta lor simpla sanatoasa de alimente ecologice cultivate
cu grija si apa alcalina ionizata este secretul lor pentru sanatate
si viata lunga. Hunza este alimentata cu apa direct din fluxurile
glaciare din Himalaya. Acesta este proaspata, energizanta, libera de
radicali liberi si delicioasa.
Locuitorii din Hunza au cea mai lunga
durata de viata din lume si acest lucru se considera a fi datorat
apei si dietei naturale. Apa Hunza este un exemplu de apa naturala
perfecta. Hunzakutii traiesc in mod curent 120-140 de ani. Oamenii
din Hunza robusti si puternici si suntcapabili de a avea copii chiar
si la varste inaintate. Cercetarile au dovedit in mod concludent ca
numitorul comun pentru o viata lunga si sanatoasa este apa.
Henri Coanda, parintele dinamicii
fluidelor si laureat al Premiului Nobel, a petrecut sase decenii
studiind apa Hunza in incercarea de a determina ce contine aceasta
apa si care sunt efectele benefice pentru organism. El a descoperit
ca acesta avea tensiune superficiala si o vascozitate diferita fata
de apa obisnuita. Apa obisnuita are tensiunea superficială de 73
dyn/cm. Apa formeaza la suprafata o pelicula, sau “pojghita”, iar
forta necesara pentru a o neutraliza se masoara in dyn/cm. Cu cat
tensiunea superficială (TS) este mai mica, cu atat apa este mai
“uda”. Celulele noastre au nevoie de o apa cu tensiunea
superficiala de 45 dyn/cm. Motivul pentru care are nevoie de apa cu o
astfel de tensiune superficiala este acela ca celula are o membrana
lipoproteica, adica este formata din grasimi (acizi grasi) si
proteine. Apa nu numai ca hidrateaza celula, dar este in acelasi timp
si mijlocul de transport in doua sensuri: introduce substante
nutritive in celula si scoate din ea substante reziduale. Dar daca
tensiunea superficiala a apei nu este de 45 dyn/cm, atunci apa nu
poate trece de membrana lipoproteica si, ca urmare, schimburile, ca
si hidratarea, nu pot avea loc.
Dr. Patrick Flanagan si alti oameni de
stiinta au continuat cercetarile incepute de Henri Coanda. Ei au
descoperit ca apa Hunza are un pH alcalin ridicat si o cantitate mare
de hidrogen activ (hidrogen, cu un electron suplimentar), cu un
potential redox negativ si un continut ridicat de minerale coloidale.
Apa este vie si ofera beneficii pentru sanatate ceea ce alte tipuri
de apa potabila nu ofera. Durata de viata crescuta si apa alcalina
sanatoasa si in alte zone de pe glob indepartate si nepoluate. Aceste
zone sunt Shin-Chan din China, Caucaz, in Azerbaidjan, precum si in
Muntii Anzi.
Va intrebati probabil, ce fel de
mancare exotica si cu ce gust, consuma hunzakutii pentru a fi asa de
sanatosi? Toate informatiile despre alimentatie si sanatate a
locuitorilor hunza, adunate atat din studiile clinice cat si din
observatiile oamenilor de stiinta care au calatorit prin intreaga
lume, ne ajuta la imbunatatirea sanatatii tuturor oamenilor. Povestea
Hunza este una dintre exemplele mai dramatice despre sanatate
miraculoasa provenita dintr-o dieta cu alimente proaspete, naturale
neprelucrate si o apa speciala.
Sunt hunzakutii chiar atat de sanatosi?
Aceasta a fost intrebarea din mintea cardiologilor Dr. Paul D. White
si Dr. Edward G. Toomey, care a facut dificila calatorie pe poteci de
munte spre Hunza, luand cu ei un electrocardiograf portabil. In
publicatia “American Heart Journal” din luna decembrie 1964, cei
doi medici declara ca au folosit echipamentul pentru a studia 25 de
oameni din valea Hunza, care varste cuprinse intre 90 si 110 de ani.
Au fost masurate tensiunea arteriala si nivelul de colesterol. Ei au
raportat ca nici unul dintre cei 25 de hunzakutii nu prezentatu semne
de boli cardiace si coronariene, hipertensiune arteriala sau
colesterol ridicat.
Dr. Allen E. Banik, care a calatorit,
de asemenea, spre Hunza pentru a vedea daca oamenii din Hunza sunt
atat de sanatosi pe cat se spune, si-a publicat raportul sau “Hunza
Land” (Whitehorn Publishing Co, 1960). "Am descoperit ca tot
ceea ce am citit despre viata vesnica si sanatate in aceasta tara
mica este adevarat", a declarat dr. Banik. "Am examinat
ochii unora dintre cei mai in varsta cetateni din Hunza si am
constatat cat de sanatosi sunt."
Dr. Banik relateaza ca "multi
locuitori din Hunza sunt atat de sanatosi incat in timpul iernii
fac copci in lacul inghetat si inoata pe sub gheata." Alti
vizitatori indrazneti, care au fost acolo au fost uimiti sa vada
barbati de 80, 90 si 100 de ani ridicand pietre mari si bolovani
pentru a repara drumurileecare mereu sunt blocate.
Cel mai consumat fruct de catre
localnicii din Hunza este caisa. Daca nu sunt mancate in timpul
verii, ele sunt puse la uscate si iarna sunt consumate, inca
beneficiind de majoritatea nutrientilor. In plus, chiar si miezul de
caisa este utilizat, in special pentru adaugarea lui in diverse
prajituri regionale. Se stie faptul ca aceste fructe previn cancerul,
datorita vitaminei B17 pe care o contin. De asemenea, prunele si
ciresele sunt foarte benefice pentru organismul uman, prin faptul ca
il poate proteja.
In afara caise, hunzakutii cultiva, de
asemenea, mere, pere, piersici, cirese, visine, dude si struguri. Din
aceste fructe, locuitorii obtine toata vitamina C de care au nevoie,
precum si alte elemente nutritive din fructelor proaspete, inclusiv
energie din zaharuri de fructe.
Painea de Hunza este preparata zilnic
si se consuma proaspata. Painea se face din faina de grau, orz,
hrisca si mei. Faina este mai apoi amestecata cu miere, sare de mare,
scortisoara, suc de lamaie, oua, portocale, patrunjel si banane
uscate. Procesul de coacere se face foarte migalos si nu se duce pana
la capat, intrucat astfel s-ar pierde toate elementele nutritive
cuprinse in alimentele folosite.
Aceasta paine delicioasa nedospita este
o parte importanta a unei diete nutritive formata din cereale, fructe
proaspete, fructe uscate si legume. Ei beau cantitati substantiale de
"lapte glacial", care este apa cu aspect laptos proaspat
topita din ghetarul Ultar. In urma analizelor s-a dovedit ca apa este
plina de cesiu si potasiu, elemente care, printre alte efecte
benefice asupra organismului, poate preveni cancerul.
Un alt mare secret legat de sanatate
este exercitiul fizic pe care locuitorii din Hunza il fac zilnic.
Cele mai multe exercitii se fac in aer liber, in scopul de a profita
de aerul curat de munte, care, in sine are un efect benefic asupra
sanatatii. Desi o mare parte din zi este petrecuta in aer liber,
lucrand campurile, hunzakutii fac plimbari regulate pe distante de 15
sau 20 km.
Cu toate ca in ultimii ani tentatiile
lumii de afara incep sa fie din ce in ce mai mari, cei care traiesc
in Hunza vor ramane la fel de sanatosi si la fel de puternici ca si
pana acum, cel putin pentru viitorul apropiat. Desi nu se poate spune
cu exactitate care sunt motivele care au facut toate lucrurile de mai
sus posibile, cert este ca acest popor merita apreciat si respectat
de catre noi toti.
Secretele apei Hunza
Hidrogenul incarcat negativ (H-) - forta universala a vietii
Secretele apei Hunza
Hidrogenul incarcat negativ (H-) - forta universala a vietii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu