Corpul omenesc s-a dezvoltat intr-un
mediu apos in primele luni de viata si a mostenit aceeasi dependenta
de proprietatile datatoare de viata ale apei.
In conditiile unui stres cauzat de
lipsa de apa in organism intra in functiune un sistem complex care
rationalizeaza si distribuie pe mai multe niveluri apa in functie de
nevoile imediate ale corpului. Avand in vedere ca fiecare functie a
organismului este monitorizata si dependenta de aportul de apa,
“managementul apei” constituie singura cale de a avea asigurarea
ca o cantitate adecvata de apa impreuna cu nutrientii transportati
ajung mai intai la organele vitale.
Unul dintre procesele inevitabile ale
fazei de rationalizare a apei din organism o constituie adevarata
cruzime cu care anumite functii sunt monitorizate in asa fel incat o
anumita structura sa nu primeasca mai mult decat portia sa
predeterminata de apa. Acest lucru este valabil pentru toate organele
corpului. In cadrul acestor sisteme de rationalizare a apei functia
creierului detine prioritatea absoluta asupra tuturor celorlalte
sisteme – creierul reprezinta 1/50 din greutatea totala a corpului,
insa primeste 18-20% din sangele circulant. Cand “responsabilii cu
rationalizarea” care au in grija reglementarea si distributia
rezervei de apa din organism devin din ce in ce mai activi, acestia
isi prezinta si propriile lor semnale de alarma pentru a arata ca
zona respectiva este lipsita de apa.
In societatile avansate care considera
ca ceaiul negru, cafeaua, alcoolul si bauturile carbogazoase
reprezinta inlocuitori pentru nevoile de apa pura, naturala, ale unui
organism “stresat” zi de zi, aceasta este o greseala elementara
si catrastofala. Este adevarat ca aceste bauturi contina apa, insa
ele contin si agenti de deshidratare, care fac sa dispara apa in care
sunt dizolvati, plus si alta apa din rezervele organismului.
Deshidratarea apare atunci cand pierderea de apa in organism este mai
mare decat aportul de apa adus in organism. Cei mai multi oameni pot
tolera o scadere 3-4% a apei din corp fara dificultate. O scadere de
5-8% poate provoca oboseala si ameteala. Mai mult de 10% poate
provoca deteriorarea fizica si mentala (depresia poate aparea pe
fondul deshidratarii), insotita de sete severa. O scadere mai mult de
15-25% din apa din organism este invariabil fatala.
Pierderea apei din organism poate sa
fie perceputa sau nu de simturi. Percepem pierderea apei din organism
cand urinam, vomitam, transpiram, eliminam fecale. Dar putem pierde
apa din corp si sa nu fim constienti de asta prin piele si prin
tranctul respirator.
Printre efectele deshidratarii se
numara:
- Oboseala si somnolenta, mai ales la copii
- Fluxul de urina redus
- Constipatia
- Durerile de cap
- Senzatia de gura si ochi uscati
- Ameteala, dificultatile de concentrare
- Hipotensiune
- Crampe musculare
- Piele uscata si crapata
- Infectii urinare
- Afectiuni renale
Principiul care sta la baza planului de
alcatuire si functionare a tuturor articulatiilor este acela ca apa
actioneaza ca un agent de lubrifiere si totodata sustine forta
generata de greutatea corpului sau tensiunea produsa de actiunea
muschilor in articulatie.
Suprafetele cartilajelor oaselor
dintr-o articulatie contin multa apa. Proprietatea de lubrifiere a
acestei “ape retinute” este folosita in cartilaj, permitand celor
doua suprafete opuse sa alunece liber una peste cealalta in timpul
miscarii articulatie. Deshidratarea poate duce la pierderea apei din articulatii duce la distrugerea acestora.
Al 5-lea disc intervertebral sustine
75% din greutate partii superioare este sustinuta de apa depozitata
in discul intervertebral si 25% de materialul fibros.
In stomac exista un strat de apa care
actioneaza ca o solutie tampon pentru protejarea stomacului. Mucusul
acopera stratul glandular al mucoasei, care constituie stratul cel
mai interior al peretelui stomacului. Mucusul consta din 98% apa si
2% substante anorganice care atrag apa. Celulele de dedesubt secreta
bicarbonat de sodiu care este atras in stratul de apa. Cand acidul
din stomac incearca sa treaca prin acest strat protector,
bicarbonatul il neutralizeaza.
O bariera alcatuita din mucus bine
hidratat va retine bicarbonatul si va neutraliza acidul cand incearca
sa treaca prin mucoasa. O stare de deshidratare a organismului va
face ca bariera sa fie ineficienta, situatie in care se permite
patrunderea acidului si lezarea mucoasei. Hidratarea va face ca
bariera impotriva patrunderii acidului spre mucoasa sa fie mai buna
decat orice medicament.
Puterea miraculoasa a apei – Dr.
Fereydoon Batmanghelidj
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu