Translate

miercuri, 17 aprilie 2013

Minciunile, detectarea lor si ansamblul emotional

Paul Ekman este unul dintre expertii mondiali de seama in stiinta emotiilor, care conduce Laboratorul pentru Studierea Interactiunilor Umane de la Universitatea California din San Diego.

Paul Ekman a prezentat cercetarile sale despre inselare si minciuna. "De lucrurile acestea m-am ocupat doar in America. Cercetarea noastra a demonstrat ca majoritatea oamenilor pot fi usor inselati - chiar si politistii, psihiatrii, avocatii si vamesii. Acestia nu sunt capabili sa detecteze minciunile, discutand pur si simplu cu cineva."
"Dar politicienii?" a intrebat Dalai Lama zambind. Desi comentariul a fost facut pe un ton neutru, Paul a sesizat o urma de tristete. Pe durata zborului catre India, Paul citise autobiografia lui Dalai Lama, Libertate in exil si fusese frapat de cat de des mentiona Dalai Lama ca fusese inselat de minciunile politicienilor, atunci cand China a invadat Tibetul. Paul a raspuns: "Am studiat doar minciunile politicienilor, nu m-am intrebat daca ei pot recunoaste cand cineva minte, insa, intr-un fel, mi se pare surprinzator ca oamenii nu-si pot da seama cand sunt mintiti, deoarece exista atatea indicii comportamentale subtile, care indica daca cineva spune adevarul sau minte. Acestea pot fi depistate daca examinam fata si tonul vocii. Aceste examinari ale corpului si fetei sunt corecte in proportie de peste 85% atunci cand e vorba sa se discearna adevarul de minciuna. Am gasit doar un grup foarte mic de oameni care pot face evaluari la fel de corecte ca masuratorile noastre obiective. Acesti oameni se pricep foarte bine sa asculte, sa priveasca si sa recunoasca imediat. Incerc sa descopar cum apare aceasta abilitate, deoarece mai putin de 1% din oameni o au."

Apoi Paul a trecut la tema relatiei stranse dintre expresiile faciale ale emotiilor si schimbarile din corp. "Pe parcursul cercetarilor noastre, am descoperit ceva care ne-a surprins. Daca adopti in mod intentionat o expresie faciala, iti provoci o schimbare fiziologica. Adoptand o anumita expresie, declansezi in fiziologia ta acele schimbari asociate in mod obisnuit emotiei infatisate. Acest lucru s-a observat atat in cercetarile efectuate asupra fiziologiei corpului, cat si in unele studii efectuate impreuna cu Richard Davidson, asupra modificarilor din creier. Fata nu este un simplu mijloc de exprimare, ci si un mijloc de activare a emotiilor. "
"Sunt incluse si expresiile voluntare?" a intrebat Dalai Lama.

Paul a raspuns: "Este vorba numai de expresiile voluntare - insa aceste expresii declanseaza sistemul involuntar." Cu alte cuvinte, impunandu-i fetei sa afiseze un zambet, in creier se declanseaza o activitate specifica fericirii - la fel cum o grimasa declanseaza in creier o activitate specifica tristetii, aceasta fiind o alta descoperire facuta de Paul impreuna cu Richard Davidson.

Paul a adaugat: "As vrea sa mentionez ca exista diferente individuale in ce priveste emotiile. Am inceput cu universaliile, insa in ultimii zece ani m-am ocupat de diferentele dintre indivizi. Oamenii au stiluri afective diferite. In cazul unora, emotiile se declanseaza mult mai repede decat in cazul altora. Unii oameni au reactii emotionale mult mai puternice. La altii, emotiile persista mult mai mult timp. Emotiile unora sunt foarte evidente, ale altora foarte greu de depistat. Descoperirile noastre arata de asemenea ca, la majoritatea oamenilor, sistemul emotional este unificat, nu fragmentat. Nu e posibil, asa cum sustineau înainte oamenii de stiinta, ca exprimarea sa fie impetuoasa si reactia fiziologica redusa. Diferitele parti ale ansamblului emotional merg mana in mana ..

Expresiile sunt puternice sau rapide si la fel sunt si schimbarile corespunzatoare de la nivelul corpului, declansate de sistemul nervos autonom. Am demonstrat de asemenea ca, in ansamblu, aceste diferente dintre indivizi nu se limiteaza la o singura emotie. Daca aveti o reactie de manie puternica, veti avea si o reactie de frica puternica." Aceste diferente sugereaza un motiv pentru care oamenii se inseala asupra emotiilor: cu totii - in mod firesc, dar incorect - presupunem ca ceilalti traiesc emotiile in acelasi fel
ca noi. Descoperirile lui Paul sugereaza de asemenea ca unii oameni - cei cu reactii emotionale rapide, puternice si de durata - pot avea dificultati mai mari in a-si administra emotiile. Acest aspect ne face sa ne intrebam cat de devreme in viata apar aceste diferente in ce priveste trairea emotiilor.

Paul crede ca, daca am sti acest lucru, am putea interveni in timpul dezvoltarii oamenilor, pentru a le oferi o sansa mai mare de a-si administra emotiile. Pentru Paul, aceasta posibilitate parea foarte departe de ceea ce stim in momentul de fata.
Prezentare facuta de Paul Ekman in cadrul celei de-a opta Conferinte Minte si Viata la Dharamsala, in 2000.
Emotii distructive: Cum le putem depasi? (Curtea Veche 2005)

Un comentariu: