Translate

vineri, 12 septembrie 2014

Un pahar de apa inainte de masa

Pancreasul – o glanda complexa localizata intre stomac si duoden – pe langa faptul ca produce insulina, este angajat si in fabricarea de cantitati mari de solutie apoasa alcalina. Aceasta solutie este eliberata in duoden pentru a neutraliza acidul din stomac. In timp ce prostaglandina E, un agent stimulator, este implicata in suntarea circulatiei catre pancreas astfel incat sa poata fi produsa solutia apoasa de bicarbonat, ea inhiba in mod natural secretia de insulina din pancreas, actionand ca un servo-mecanism operational. Cu cat unul dintre cele doua sisteme trebuie sa functioneze mai mult, cu atat celalalt este mai dezactivat.

De ce? Simplu, pentru ca insulina ajuta la patrunderea potasiului si a glucozei in celulele organismului, ca si a anumitor aminoacizi in celule. Datorita stimularii prin insulina, odata cu trecerea in celule a glucozei, a potasiului si a aminoacizilor, trece si apa in celule. Actiunea aceasta va reduce automat apa disponibila care este mai usor accesibila din spatiul extracelular. In caz de deshidratare, actiunea insulinei nu va afea efect. Functionarea orgnismului se bazeaza, de aceea, pe cele doua actiuni: distribuirea apei catre pancreas si inhibarea actiunii insulinei prin intermediul aceluias agent – prostaglandina E. In felul acesta si pe seama deprivarii severe de apa a anumitor celule, apa este disponibilizata pentru procesul de digerare a alimentelor si neutralizare a acidului din intestine.

Cand este inhibata secretia insulinei, metabolismul organismului, cu exceptia creierului, este puternic perturbat. In stare de deshidratare, creierul beneficiaza prin inhibarea producerii de insulina. Celulele creierului nu sunt dependente de insulina pentru a functiona. Insa majoritatea celorlalte sisteme ale organismului sunt total dependente de proprietatile insulinei pentru o functionare normala. In cazul diabetului insulino-independent, organismul poate sa produca insulina dar are nevoie de influenta altor agenti chimici pentru stimularea secretiei acesteia.

Acest fenomen de inhibare a insulinei in caz de deshidratare arata ca functia principala a pancreasului este directionata pentru aprovizionarea cu apa necesara pentru digestia alimentelor. Inhibarea insulinei este un proces de adaptare a acestei glande la starea de deshidratare a organismului.

Unul, doua pahare de apa cu 30 min inaintea fiecarei mese impiedica sangele sa devina prea concentrat ca urmare a aportului de alimente si ajuta pancreasul sa produca enzimele digestive si solutia apoasa alcalina, necesara neutralizarii substantelor acide ca trec din stomac catre duoden, astfel incat pancreasul sa revina la functia principala de a produce insulina.


Puterea miraculoasa a apei – Dr. Fereydoon Batmanghelidj

Un comentariu: