Acizii Omega-3 sunt materii grase ce fac parte din familia acizilor grasi polisaturati. Acizii grasi omega 3 sunt constituenti ai membranei neuronale si a vaselor de sange din creier.
Deficitul de aicizi grasi omega-3 produce o incetinire a cresterii staturo-ponderale, leziuni ale pielii, degenerescenta a organelor interne si o functie vizuala anormala.
Acizii grasi omega 3, se gasesc preponderent in spirulina, soia, nuci si semintele de in, se mai intalnesc si in carnea si grasimea pestilor marini (ton, cod, hamsie, macrou, hering, somon), dar acestea contin colesterol. Se recomanda deci sursele vegetale de acizi grasi omega 3, in raport cu cele de origine animala, deoarece cele vegetale nu contin colesterol.
Efecte benefice pentru sistemul cardio-vascular
- scad colesterolul “rau” din organism
- scad riscul bolilor cardio-vasculare
- scad rata aritmiilor cardiace
- inhiba factorii generatori de arteroscleroza si inflamatie
- produc o createre usoara a colesterolului “bun”
- au efect anti-trombotic, prin reducerea moderata a
vascozitatii sangvine si a agregarii plachetare
- reduc intinderea zonei de necroza cardiaca post-infarct
recent
- un raport omega 3 / omega 6 supraunitar provoaca
vasodilatatie arteriolara si previne o eventuala hipertensiune
arteriala
- sunt substante anti-oxidante puternice, utile in preventia si
tratamentul pe cale naturala a cancerului
- alaturi de genisteina din soia, acizi grasi omega 3 au si
uimitoarea capacitate de a distruge vasele care alimenteaza cu sange
tumora
- sunt absolut necesari pentru dezvoltarea completa a
creierului uman in timpul sarcinii si in primii 2 ani de viata
- ajuta la dezvoltarea sistemului nervos, a retinei si a
sistemului imunitar al copilului. Hranirea cu lapte artificial
determina un aport de acizi grasi omega 3 redus
- stimuleaza createrea si dezvoltarea armonioasa a intregului
organism
- reduc riscul de depresie post-sarcina pentru femeile care
tocmai au nascut
- previn instalarea depresiilor. Un aport crescut de acizi
grasi omega 6 (ulei de floarea soarelui) in dauna acizi grasi omega
3, produce modificari in structura membranelor neuronale si odata cu
acestea si depresia apare mai des
- cresc cantitatea de serotonina (hormonul fericirii).
Serotonina este o substanta care are si proprietati anti-depresive
importante si in plus ajuta la cresterea si ramificarea
terminatiunilor nervoase (dendride si axoni)
- rol calmant si de marire a rezistentei sistemului nervos la
stres.
- scade frecventa insomniilor la cei care au in alimentatie
surse bogate de acizi grasi omega 3
- intarzie si reduce aparitia simptomelor senilitatii prin
blocarea generarii de radicali liberi de natura lipidica
- actiune anti-mutagena si de protejare a materialului genetic
- efect antiinflamator mediu: se obtin rezultate notabile in
boala Crohn si simptomele artritei reumatismale
- sunt niste modulatori deosebit de puternici ai raspunsului
imun. Efecte importante in bolile auto-imune, infectii virale si /
sau bacteriene, cancer, SIDA
- alimentarea cu surse de acizi grasi omega 3 produce si
marirea suprafetei intestinale si a absortiei nutrientilor
- prezinta efecte benefice in sindromul Raynaud, atenuand pana
la disparitie manifestarile clinice, dupa o utilizare indelungata
- in bolile glomerulare renale, aportul de acizi grasi omega 3
a redus pierderile de proteine prin urina
- ajuta la tratarea ulcerului gastric si duodenal; efecte
excelente au fost raportate si in terapia colonului iritabil
- diminueaza frecventa si intensitatea crizelor de astm bronsic
- au efect hipoglicemiant (util si la diabetici), transformand
glucoza sangvina in glicogen de depozit
- reduc rezistenta la insulina
- previn si combat eficient migrenele
- stimuleaza sinteza colagenului din piele, aceasta devenind
mai elastica si mai supla
- reduc problemele legate de ciclul menstrual, regularizandu-l
si diminuand frecventa si intensitatea durerilor menstruale
- protectie antioxidanta
- cancer de piele, prostata, san, plaman, colo-rectal
- astm, afectiuni pulmonare cronice obstructive (bronsita,
pleurezie, emfizem)
- mentinerea echilibrului hormonal in menopauza, dureri
menstruale
- glaucom, cataracta
- deficit de atentie si hiperactivitate, depresie,
schizofrenie, scleroza in placi, anxietate, migrene, anorexie
nervoasa
- osteoartritia, artrita reumatoida
- psoriazi
- arsuri, acnee, eczeme
- constipatie, boala Crohn, ulcer
- hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, ateroscleroza,
hipertensiune
- prevenirea infarctului miocardic
- litiaza renala
- infectii bacteriene, fungice, virale
- obezitate
- stimularea metabolismului energetic
- diabet (creste sensibilitatea la insulina)
- 3 picaturi / zi în primul trimestru de viata
- 6 picaturi / zi în al doilea trimestru de viata (în 2 prize
zilnice)
- 9 picaturi / zi în al treilea trimestru de viata (în 2-3
prize zilnice)
- 12 picaturi / zi (1 ml), între vârsta de 9 luni si 2 ani
- 1 ml (12 pic.) / an vârsta / zi între 2–12 ani, în 2-3
prize
- echivalentul a 1 lingura (15 ml) / zi, peste vârsta de 13
ani, în 1-2 prize.
Sursa: Dr. Calin Marginean
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu