Translate

marți, 4 martie 2014

"Snowflake" Bentley

Din cele mai vechi amintiri ale copilariei noastre, multi dintre noi isi pot aminti fraza "nu exista doua cristale de zapada la fel". Aceasta descoperire a fost facuta in micul oras Jericho, Vermont de Wilson A. Bentley (1865-1931). 
 

Un fermier autodidact, Bentley a atras atentia intregii lumi cu
activitatea sa de pionierat in domeniul microfotografie, mai ales opera sa cu cristalele de zapada (fulgii de nea). Prin adaptarea unui microscop la un aparat de fotografiat cu burduf, multi ani de studiu, multe erori si multa perseverenta, el a devenit prima persoana care a fotografia un singur cristal de zapada in 1885.

"Privind la microscop, am constatat ca fulgii de zapada sunt miracole de frumusete, si este un mare pacat ca aceasta frumusete sa nu fie vazuta si apreciata de catre altii. In fiecare cristal este o capodopera de design si acest design nu a fost repetat vreodata. Cand un fulg de zapada s-a topit, acest design a fost pierdut pentru totdeauna. Aceasta mare frumusete a disparut, fara a lasa nici o inregistrare in urma." - Wilson A. Bentley

Desi a fotografiat mai mult de 5000 de fulgi de zapada in timpul vietii sale, in colectia lui Bentley nu veti gasi doua cristale identice. Fotografiile sale cu cristalele de zapada au fost achizitionate de catre universitati din intreaga lume si au fost publicate numeroase articole reviste de prestigiu, inclusiv, American Scientific si National Geographic.

In 1931, cartea sa "Cristale de zapada", contine mai mult de 2400 de imagini cu fulgi de zapada a fost publicat de McGraw-Hill.

La data de 23 decembrie 1931, Bentley a murit la ferma familiei din Jericho. Datorita muncii sale minunate cu cristalele de zapada, el a este supranumit "Snowflake" Bentley.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu