Translate

marți, 25 februarie 2014

Vindecarea prin vizualizare

Sa apelam la atentie si intentie

Sa ne concentram atentia asupra unei zone din organismul nostru care trebuie vindecata si sa facem apel la intentie reprezinta tehnici terapeutice puternice. In Ayurveda se spune: “Oricare ar fi locul asupra caruia ne indreptam atentia, acela devine mai puternic in viata noastra”.

Ayurveda sustine ca puteti sa va folositi atentia pentru a activa vindecarea in organism. Va puteti transforma mintea si corpul directionand constientizarea in mod deliberat asupra aspectului despre care considerati ca merita atentie.

Un alt principiu ayurvedic se refera la faptul ca “intentia are o putere de organizare infinita”. Acest lucru inseamna ca in momentul in care stim foarte clar care este finalitatea dorita, putem avea un efect profund asupra atingerii telului nostru, fara sa trebuiasca sa ne ocupam neaparat de detalii. Cand vreti sa aruncati o minge, nu este nevoie sa analizati gradul de contractie a fiecarui muschi din corp – pur si simplu aveti intentia, iar inteligenta voastra interna coordoneaza zecile de milioane de activitati care trebuie sa aiba loc pentru ca voi sa aruncati mingea. Eliberarea zaharului din ficat, metabolismul zaharului in energie, schimbarile de flux sangvin si tiparele de respiratie sunt organizate de natura fara nici un control deliberat din partea voastra. Daca ar trebui sa acordati in mod deliberat atentie detaliilor, nu ati mai realiza nimic niciodata.

Puteti folosi aceste principii pentru a revigora fortele de vindecare din organismul vostru, chiar daca s-ar putea sa nu fi inteles ca puteti sa le influentati. Trezirea motorului interior de vindecare necesita un set diferit de proceduri fata de felul in care realizati de obicei lucrurile. Cand doriti sa ridicati mana, trimiteti un semnal de la creier spre maduva spinarii, determinand contractarea anumitor muschi si relaxarea altora. Cand vreti sa coborati presiunea arteriala sau sa va imbunatatiti functia imuna, va trebui sa faceti apel la o abordare mai subtila, care se bazeaza pe atentia si intentia voastra.

Vizualizarea care vindeca

Stati linistit, cu ochii inchisi, timp de cateva momente. Apoi indreptati-va atentia spre inima si recunoasteti toate acele lucruri pentru care aveti un sentiment de nemultumire.

Acum manifestati-va intentia de a va elibera de orice sentiment de nefericire, regret sau ostilitate pe care poate inca-l mai purtati in suflet sau minte. Mai tarziu, daca faceti aceasta alegere, puteti sa aduceti inapoi toate aceste sentimente dureroase in constiinta voastra. Dar atata timp cat practicati aceasta meditatie, ignorati-le.

In continuare, timp de un moment sau doua, repetati in liniste urmatoarele cuvinte: “Faca-se voia ta!” Adresati aceste cuvinte propriei voastre viziuni despre constiinta universala, indiferent ca va referiti la Dumnezeu, Spirit sau oricum ati dori sa-i spuneti. Repetati “Faca-se voia ta!” ca pe o mantra.

Manifestati intentia de linistire a dialogului pe care il aveti cu sinele vostru – si lasati-va atentia sa va strabata intregul corp. Daca in acest timp descoperiti o zona de tensiune, manifestati-va intentia ca ea sa se relaxeze.

Apoi, indreptati-va atentia asupra respiratiei. La inceput, fiti doar observator – apoi, manifestati-va intentia de a respira lent.

Acum, indreptati-va constientizarea spre inima. Constientizati bataile inimii, ca sunet si ca simtire. Manifestati-va intentia ca ritmul batailor inimii voastre sa incetineasca. Acum, indreptati-va atentia asupra mainilor. Simtiti pulsatia batailor inimii in maini. Simtiti ticaitul batailor inimii si caldura care emana din inima. Manifestati intentia de a creste fluxul sangvin si temperatura mainilor.

Indreptati-va constientizarea spre ochi. Simtiti pulsatia batailor inimii in ochi si apoi pe toata fata.

Acum lasati-va prorpia constientizare sa se miste libera prin tot corpul vostru. Simtiti caldura, pulsatia si ritmul inimii in oricare parte a corpului doriti voi. Daca descoperiti o parte a corpului vostru pe care credeti ca trebuie sa o vindecati, manifestati-va intentia de a o invalui in caldura. Daca nu sunteti constient de asa ceva, aduceti constientizarea inapoi spre inima. Dar aduceti caldura pulsatiilor in ritmul batailor inimii voastre spre oricare parte a corpului pe care doriti sa o hraniti si vindecati.

Acum, fiind constient si avand intentia de a vindeca o anumita parte a corpului, repetati timp de cateva minute aceste cuvinte, ca un fel de mantra: vindecare si transformare.

Aduceti constientizarea inapoi spre inima, de data aceasta fara nicio intentie. Fiti doar constient de bataile inimii voastre. Apoi indreptati-va constientizarea spre propria voastra respiratie. Dupa cateva momente, deschideti ochii pentru a finaliza meditatia de vindecare.


Sanatatea Perfecta – Deepak Chopra


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu