Translate

vineri, 31 ianuarie 2014

Vindecarea prin sunete - Deepak Chopra

Teoria campurilor unificate
Revolutia cuantica a facut sa devina inevitabila schimbarea perspectivei noastre privitoare la lume. Fizica cuantica a dovedit ca varietatea infinita de lucruri din jurul nostru – stele, galaxii, munti, copaci, fluturi etc – este conectata prin campuri cuantice infinite, eterne, nelimitate, un fel de patura invizibila pe care sunt brodate toate detaliile creatiei. Obiecte care noua ni se par separate si distincte sunt, de fapt, tesute toate in desenul acestei imense paturi. Se considera, la ora actuala, ca exista un super camp, denumit campul unificat, realitatea suprema care sustine tot ceea ce exista in natura.

Aceasta descoperire, conform careia materia este o fluctuatie de energie ce imbraca diferite aspecte, a alimentat revolutia cuantica al carei lider a fost Einstein alaturi de colaboratorii lui la inceputul secolului trecut.

Cum suntem noi conectati la campul unificat? Prin “fire” invizibile, compuse din vibratii abia perceptibile, pe care Ayurveda le denumeste “sunetul primordial”.

Inteleptii care au initiat Ayurveda afirmau ca descoperisera aceste legaturi, care actioneaza ca un adeziv al universului, prin acele sunete care patrundeau in starea lor de constientizare. Pentru ca au avut capacitatea sa le auda, inteleptii puteau si sa le reproduca si sa le transmita mai departe. Un sunet primordial poate fi reprodus sau incantat cu voce tare; totusi, devine si mai puternic daca este folosit intern, ca un sunet mental.

Nici nu implinise bine varsta de 75 de ani, ca Molly Sanders incepuse sa aiba ceva probleme cu inima. Incepuse sa sufere crize repetate de dureri sacaitoare in piept, diagnosticate drept angina pectorala.

Molly isi notase in jurnalul ei 15 episoade de angina pectorala din ianuarie pana in mai, cate 3 in fiecare luna. Unele erau mai slabe si treceau dupa unul sau doua minute, altele mai severe care smulgeau durere din adancul pieptului timp de aproape 10 minute, slabindu-i puterile.

Cand a mers la cardiolog, testele lui Molly nu au evidentiat blocaje serioase ale arterelor coronariene. La fel ca in cazul celor mai multe persoane in varsta, arterele se intarisera intr-o oarecare masura, insa nu se observau depuneri de tesut gras care sa saraceasca in oxigen muschiul inimii. Totusi, mai exista un gen de angina, care este provocat de spasmele coronariene, exact boala de care suferea Molly. Arterele din corpul ei erau atat de inguste incat cel mai mic efort sau stres, chiar insesizabil, le bloca intr-atat incat sa declanseze un atac de angina.

Medicul ei i-a recomandat sa nu mai faca efort sustinut de acum inainte si i-a prescris o medicatie standard pentru stabilizarea situatiei vaselor de sange, dar ea isi dorea sa faca tot posibilul pentru a evita tratamentul pe termen lung.

La inceputul lunii iunie, la sfatul fiului ei, Molly a devenit pacient al Chopra Center. Dupa analiza bolii, Molly a inceput sa urmeze meditatia si a inceput sa asculte sunetele naturii in fiecare zi. Apoi a inceput sa incanteze cu voce tare sunetul asociat cu centrul inimii.

In conformitate cu Tantra, o traditie spirituala foarte asemanatoare cu principiile ayurvedice, fiecare dintre noi detine sapte centre de energie, cunoscute drept chakre. Aceste chakre pot fi concepute ca puncte de jonctiune intre minte si materie.

Primul centru aflat la baza coloanei vertebrale, este asociat cu problemele fundamentale de supravietuire. Cel de-al doilea, din zona aparatului de reproducere, guverneaza creatia. Cel de-al treilea, localizat in plexul solar, este legat de puterea personala. Al patrulea centru, aflat in inima, este important pentru relatiile omului. Cea de-a cincea chakra, localizata in gat, este responsabila pentru modul in care ne exprimam. Cea de-a sasea este localizata intre ochi (al treilea ochi) si este centrul pentru introspectie si intuitie. Cel de-al saptelea centru se gaseste ca o coroana deasupra capului si se spune ca se deschide cand experimentam stadii mai inalte ale constiintei.

Chakrele
Fiecare chakra are o mantra asociata cu ea. In conformitate cu Tantra, prin exprimarea mantrei in timp ce iti concentrezi atentia asupra unei anumite chakre, se pot elibera energii care ar putea fi blocate in acea zona a corpului.

Mantrele pentru fiecare dintre cele 7 centre de energie:

Chakra Localizare Mantra
Prima chakra Baza coloanei vertebrale LAM
A doua chakra Organele genitale VAM
A treia chakra Plexul solar RAM
A patra chakra Inima YUM
A cincea chakra Gatul HUM
A sasea chakra Al treilea ochi SHAM
A saptea chakra Coroana OM


Molly a fost incurajata sa incanteze sunetul pentru chakra inimii de mai multe ori pe zi. Doua luni mai tarziu spunea: “Mi-a disparut orice durere!”. Atacurile de angina incetasera la doar o saptamana dupa ce incepuse sa foloseasca mantra chakrei inimii si nu mai revenisera de atunci. Cei mai multi suferinzi de angina sunt extrem de sceptici cand vine vorba despre insanatosirea lor, chiar si intr-o forma usoara.

Vindecarea prin sunete
Cum explica Ayurveda efectele folosirii sunetelor pentru a ne vindeca? Din punct de vedere intelectual, nu este posibil sa analizam toate vibratiile care ne influenteaza viata. Oscilatia atomilor din care se compun celulele corpului nostru, bataile inimii, ritmurile planetelor – fiecare dintre acestea ne influenteaza viata in moduri abia perceptibile, dar profunde. In conformitate cu Ayurveda, multitudinea de vibratii diferite care ne compun existenta “se dezarmonizeaza” uneori. Aceasta dizarmonie sadeste semintele bolii ce se va instala.

In aceasta situatie, Ayurveda ne spune ca este bine sa apelam la un anumit sunet, special ales, ca si cum ar fi un mulaj sau un model dezlipit de pe celulele tulburate, pentru a le determina sa intre din nou in armonie. Nu din punct de vedere fizic, ci refacand secventa de sunet din miezul fiecarei celule.

In cazul unor afectiuni de angina, creierul transmite semnale specifice care duc la constrictia arterelor, operand prin molecule-mesager ce stimuleaza celulele nervoase si ale muschilor din straturile de mijloc ale vaselor de sange. Contractiile pe care le simtea Molly erau cauzate de un mesaj inadecavat. Unele medicamente se bazeaza exact pe acest aspect atunci cand inhiba actiunea mesagerilor chimici ai creierului, astfel incat mesajul lor sa nu fie transmis. Dar sursa reala a acestor molecule este mintea; daca un astfel de sunet a avut acces direct la procesul de gandire si a corectat impulsurile creierului, atunci tratamentul ar trebui sa fie chiar mai eficient si mai bland. Acesta este scopul urmarit de sunetele vindecatoare.
Descoperirea conform careia organismul uman este, in mod fundamental, o retea de sunete a venit ca o revelatie, iar cand a fost pusa in practica, a condus la rezultate remarcabile.
In numai cateva ore imaginea de sine a unui om se poate schimba complet; deseori oamenii relateaza transformari dramatice ale puterii lor de perceptie. Faptul ca putem sa ne folosim de un sunet care sa ne vindece este ilustrarea perfecta a proverbului ayurvedic care spune ca “lumea este asa cum esti tu”. Cand perceptia ta se deschide “in lumea din sinea ta”, la fel se intampla si “dincolo, in afara ta”.


Sanatatea Perfecta – Deepak ChopraNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu