Ceea ce ne diferentiaza de animale este
constienta de sine. Dar cumva in timp am pierdut aceasta capacitate,
ne-am creat niste programe mentale care functioneaza pe pilot automat
si am devenit niste roboti. Aceste programe mentale ne creeaza iluziarealitatii si chiar ne imbolnavesc – Valeriu Popa: Vindecarea prin gandire.
Actul de a manca este un proces primar
situat in partea reptiliana, cea mai primitiva a creierului. De
regula, mancam in mod automat, privind la televizor, pierduti in
ganduri sau discutand cu altii, fara a acorda o atentie prea mare
experientei actului de a manca. Avem nevoie de mai multe condimente
pentru a simti gustul pe care il are mancarea, mancam mai mult decat
avem nevoie, ingreunam preocesul digestiei fiind atenti la orice
altceva decat la mancare si actul de a manca. O parte dintre
problemele de sanatate sunt cauzate de actul inconstient de a manca.
Daniel Goleman |
Daniel Goleman in “Inteligenta
Emotionala” ne invita sa descoperim arta contemplatiei in procesul
de a manca.
Daca va hotarati sa luati una dintre
mese adancindu-va in contemplatie, veti observa poate ca veti simti
mai bine gustul mancarii si ca veti fi mai constient de semnalele de
satietate pe care vi le transmite trupul.
Atat de mult din ceea ce facem in viata
este determinat de modurile inconstiente in care ne raportam si
reactionam! Atata timp cat nu suntem constienti de felul in care
aceste obiceiuri ne conduc viata, ele continua sa ne controleze.
Primul pas pe care il putem face pentru a schimba aceste obiceiuri
consta in a deveni constienti de ceea ce se intampla.
Trebuie sa ne intoarcem catre calitati
precum efortul si claritatea pentru a ne trezi din aceste obiceiuri
puternice care ne conditioneaza, sa le privim cu mai multa atentie,
renuntand la modalitatile obisnuite de a percepe. Constientizarea
contemplativa catre o activitate neutra: aceea de a manca.
Aveti nevoie de cateva inghitituri de
mancare pentru aceasta meditatie. Cateva stafide ar fi o alegere
buna. Tineti stafidele in palma. Inainte de a incepe sa mancati,
incercati sa aflati daca aveti pareri preconcepute despre ce inseamna
sa mancati o stafida. Apoi renuntati la aceste presupuneri.
Concentrati-va atentia asupra stafidelor din palma, astfel incat
toate simturile dvs. sa devina alerte si treze, observand prin
contemplatie forma, marimea si consistenta fiecarei stafide, jocul de
lumini si umbre de pe suprafata fiecarei stafide. Acum, cu o atentie
deplina, ridicati cu grija una dintre stafide cu cealalta mana, in
vreme ce mana care tine restul stafidelor se relaxeaza.
Constientizati complet toate simturile dvs. in timp ce atingeti,
strangeti si mangaiati o stafida cu degetele, contemplati senzatia
atingerii. Apoi ridicati incet stafida spre buze, observand
senzatiile pe care le resimtiti in timp ce schimbati pozitia mainii,
apropiind-o de gura. Atingeti stafida de buze. Observati salivarea
anticipata care se produce atunci cand intentionati sa mancati
stafida. Acum, cu buzele, cu dintii si cu limba - urmarind cu atentie
toate procesele implicate — introduceti stafida in gura si incepeti
sa o mestecati. Constientizati explozia de arome, aciditatea si
dulceata, parfumul ei, consistenta, in timp ce se desface in gura
mestecand-o; miscarile gurii, ale limbii, in timp ce stafida se
indreapta catre gat si mai departe. Apoi remarcati absenta ei din
gura dumneavoastră. Observati daca simtiti dorinta de a lua repede o
alta stafida, pentru a resimti din nou explozia de arome... si asa
mai departe, pana la ultima stafida. Dupa ce ati terminat, reflectati
asupra acestui mod de a manca stafidele, comparativ cu modul in care
le mancati de obicei — si aflati daca experienta a fost diferita
fata de cum v-ati asteptat sa fie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu