Un studiu realizat de
Universitatea din Connecticut, a evidentiat faptul ca apa oxidativa
electrolizata (apa acida) inactiveaza agentii patogeni de
Escherichia coli (O157: H7) si Listeria monocytogenes.
Un mililitru de cultura ce contine un
amestec de cinci tulpini de Escherichia coli O157: H7 (aproximativ 10
(10) CFU) a fost inoculat pe placi de taiere netede avand o suprafata
de 100 cm2.
Dupa inoculare, placile au fost uscate
timp de o ora sub o hota cu flux laminar de aer cald, apoi scufundate
in 2 litri de apa sterila deionizata la temperatura de 23 grade C
pentru 20 minute, apoi temperatura a fost crescuta la 35 grade C
pentru 10 minute, la o temperatura de 45 grade C pentru 10 minute si
la 55 grade C pentru 5 minute.
Procedeul a fost repetat folosind apa
oxidativa electrolizata (apa acida).
Dupa fiecare combinatie
temperatura-timp, a fost determinata populatia agentului patogen
aflata pe placi si scufundata in apa.
Agentul patogen de E. coli O157: H7
aflat pe placile scufundate in apa sterila deionizata a scazut de 1.0
pana la 1.5 log UFC / 100 cm2. Pe placile scufundate in apa oxidativa
electrolizata (apa acida) populatia de E. coli O157: H7 s-a redus de
5 ori mai mult, astfel a fost determinata o scadere de mai mult de
5.0 log UFC / 100 cm2.
Procedura de scufundare a placilor
inoculate cu Listeria monocytogenes in apa oxidativa electrolizata la
combinatiile de temperatura-timp selectate (23 grade C timp de 20
min, la 35 de grade C timp de 10 min și 45 de grade C timp de 10 min) a
redus substantial populatiile de Listeria monocytogenes in comparatie
cu scufundarea in apa sterila deionizata.
E. coli O157: H7 si Listeria
monocytogenes nu au fost detectate in apa oxidativa electrolizata
dupa tratamentul de inmuiere, in timp ce agentii patogeni de E. coli
O157: H7 si Listeria monocytogenes au supravietuit in apa deionizata
utilizata.
Apa oxidativa electrolizata (apa acida)
se foloseste pentru uz extern si este un demachiant si un
dezinfectant (dar nu un agent activ - sapun). Apa acida este
folosita pentru si pentru spalarea suprafetelor de preparare a
hranei, fructelor si legumelor. Apa oxidativa electrolizata distruge
sporii si multe virusuri si bacterii.
Venkitanarayanan KS, Ezeike GO, Hung
YC, Doyle MP
University of Connecticut, Storrs
06269, USA
PMID: 10456736 [PubMed - indexed for
MEDLINE]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu