Translate

joi, 13 noiembrie 2014

Sarea si efectele benefice pentru sanatate

Sarea este un “medicament” care a fost continuu folosit pentru vindecare de-a lungul secolelor. In anumite culturi, sarea valoreaza cat greutatea ei in aur si chiar este data la schimb cu aurul. In tarile din desert, oamenii stiu ca sarea este asigurarea lor pentru supravietuire. Pentru acestia minele de sare sunt la fel de importante ca minele de aur.

Apa, sarea si potasiul regleaza impreuna continutul de apa din organism. Apa regleaza continutul de lichid intracelular, este necesara pentru a face curatenie si a elimina reziduurile toxice produse prin metabolism celular. Apa este retinuta in celule cu ajutorul potasiului.

In regnul vegetal, potasiul din fructe le da fermitate prin retinerea apei in interiorul fructului. Hrana noastra de zi cu zi contine suficient potasiu din fructele si legumele pe care le consumam, insa nu contine sare din surse naturale. De aceea, trebuie sa adaugam sare la mancare.

Sarea forteaza o parte din apa sa ramana alaturi de ea in afara celulelor (retentie osmotica a apei), tinand in echilibru volumul de apa din spatiul extracelular.

In corpul nostru exista doua feluri de apa: lichid intracelular si extracelular. O stare buna de sanatate este dependenta de echilibrul dintre volumul de apa intracelulara si extracelulara. Acest echilibru se realizeaza printr-o hidratare corespunzatoare, un consum de fructe si legume care sunt bogate in potasiu si vitamine si, in plus, mai este nevoie si de sare. Este de preferat sarea de mare nerafinata, care contine si alte minerale de care are nevoie organismul nostru.

Cand apa nu este disponibila pentru a patrunde in celule, aceasta este filtrata din apa extracelulara si introdusa in interiorul celulelor care au fost suprasolicitate, chiar daca au dus lipsa de apa. Acest mijloc secundar, de urgenta, privind aprovizionarea celulelor cu apa este motivul pentru care, in deshidratare severa, facem edeme si retinem apa. Corpul nostru este construit astfel incat, in regim de urgenta, apa extracelulara sa fie filtrata si introdusa in celule. Creierul ordona cresterea cantitatii de sare si apa retinute in organism de catre rinichi. Aceasta comanda a creierului este motivul pentru care facem edeme cand nu bem suficienta apa.

Cand deficienta de apa din organism atinge un nivel critic si livrarea de apa prin acest mijloc de injectare din apa extracelulara devine calea principala de aprovizionare pentru tot mai multe celule, apare necesara o crestere asociata a presiunii de injectare. Cresterea semnificativa a presiunii necesare pentru a injecta apa in celule se poate masura si a fost denumita hipertensiune.

Cand bem suficienta apa pentru a avea urina limpede, eliminam si mult din sarea care a fost retinuta. In felul acesta putem sa eliminam si lichidul de la nivelul edemelor: consumand mai multa apa. Nu diuretice, ci mai multa apa! De fapt, apa este cel mai bun diuretic natural care exista!

La o persoana care are edeme masive si a carei inima bate uneori neregulat sau prea repede la efort mic, marirea aportului de apa trebuie sa se faca treptat, insa corpul nu trebuie sa fie lipsit de apa. Doua-trei zile aportul de sare trebuie limitat, pentru ca organismul inca retine sarea. Odata ce edemele s-au rezolvat, nu trebuie sa mai limitam aportul normal de sare.

Efectele miraculoase ale sarii

Sarea are mai multe functii in organism pe langa cea de reglare a continutului de apa:

  • este un puternic antihistaminic natural. Poate fi folosita in crizele de astm bronsic: se pune putina sare pe limba dupa ce au fost baute 1-2 pahare de apa. Este la fel de eficienta ca si un medicament inhalator, doar ca nu este deloc toxica (este obligatoriu sa fie baute 1-2 pahare de apa inainte de a pune sare pe limba);
  • are un puternic efect anti-stres pentru organism;
  • este esentiala pentru extragerea excesului de aciditate din interiorul celulelor, in special din celulele creierului. Daca vreti sa nu va imbolnaviti de boala Alzheimer, atunci nu acceptati o dieta lipsita de sare si nu admiteti ca medicul sa va administreze un tratament cu diuretice prea mult timp;
  • este vitala pentru rinichi, eliminand excesul de aciditate prin urina. Fara sare suficienta in organism, corpul va deveni tot mai acid;
  • este esentiala in tratamentul tulburarilor emotionale si afective. Litiul este un substituent pentru sare si este folosit in tratamentul depresiei. Pentru a preveni depresia, asigurati-va ca folositi sare;
  • este esentiala pentru conservarea nivelului de serotonina si melatonina in creier. Cand apa si sarea isi indeplinesc datoriile lor naturale de antioxidanti si curata organismul de reziduurile toxice, nu vor fi sacrificati aminoacizii esentiali, cum sunt triptofanul si tirozina, ca antioxidanti chimici. Intr-un corp bine hidratat, triptofanul este economisit si poate patrunde in celulele creierului unde este folosit pentru a fabrica serotonina, melatonina si triptamina – care sunt neurotransmitatori esentiali antidepresie;
  • este vitala pentru prevenirea si tratamentul cancerului. Celulele canceroase nu se dezvolta intr-un mediu bogat in oxigen, fiind organisme anaerobe, traind intr-un mediu fara oxigen sau cu oxigen foarte putin. (Respiratia celulara) Cand corpul este foarte bine hidratat, iar sarea face ca volumul sangelui circulant sa se mareasca si sa ajunga in intregul organism, oxigenul si celulele sistemului imunitar, active si “motivate”, ajung prin sange la celulele canceroase si le distrug. Deshidratarea – prin lipsa de apa si sare – suprima sistemul imunitar si activitatea celulelor sale care lupta impotriva bolii in organism;
  • este vitala pentru mentinerea tonusului si a fortei musculare. Imposibilitatea controlarii vezicii urinare, care determina scurgeri involuntare de urina poate fi consecinta unui aport insuficient de sare.


Puterea miraculoasa a apei – Dr. Fereydoon Batmanghelidj

Un comentariu: