Translate

duminică, 18 august 2013

Meditatia ca tratament - Deepack Chopra

Studiile din ultimii ani au evidentiat ca lunea la ora noua au loc mai multe infarcturi decat la orice alte ore si zile ale saptamanii. Persoanele cele mai putin predispuse sa sufere un infarct fatal sunt cele care manifesta un nivel ridicat de satisfactie fata de munca lor.

Asadar, incepem sa realizam ca optiunea joaca un rol important in acest caz. Cu toate ca infarcturile se presupune ca au loc aleatoriu, reiese totusi ca macar unele sunt controlate de persoanele care le-au suferit. Anumite persoane care isi urasc job-ul isi exprima sentimentul lunea dimineata, inducandu-si astfel singuri un infarct, in timp ce acele persoane carora le place slujba lor nu o fac.

In medicina conventionala nu exista niciun mecanism cunoscut pentru a-ti induce singur un infarct folosindu-ti mintea. Din perspectiva ayurvedica, inima este o copie a acelorasi impulsuri care ocupa mintea, inclusiv a dezamagirilor, temerilor si frustarilor mintii.

Orice insatisfactie se manifesta fizic, deoarece toate gandurile noastre se transforma in compusi chimici. Cand suntem fericiti, compusii chimici din creier circula prin tot corpul, transmitand fiecarei celule aceasta stare. Cand primesc mesajul, celulele “devin fericite” si ele, la randul lor; cu alte cuvinte, incep sa functioneze mai eficient, influentandu-si propriile procese chimice. Daca suntem deprimati, pe de alta parte, se intampla exact contrariul. Tristetea este transmisa fiecarei celule, generand durerea de inima, cazul infarctului, iar sistemul imunitar slabeste. Orice gandim si facem incepe in iteriorul organismului nostru, pentru ca mai apoi sa iasa la suprafata si sa prinda viata.

Ati auzit probabil despre experimente in care subiecti aflati in stare de hipnoza ajung sa aiba mainile mai calde, sa le apara pete rosii pe piele sau chiar eruptii doar prin forta sugestiei. Acest mecanism nu functioneaza doar in cazul hipnozei. Si noi o facem tot timpul, doar ca nu avem de obicei un control voluntar asupra ei. O victima tipica a infarctului ar fi socata sa afle ca si l-a provocat singura. Si totusi, daca vom privi dincolo de implicatiile morbide, vestea cu adevarat interesanta este ca avem puteri uriase, neexploatate inca. In loc sa cream in mod inconstient boli, am putea sa cream sanatate in mod constient.

O treime dintre americanii adulti fac parte din categoria mare a bolnavilor hipertensivi; aproape 30 de milioane de persoane au fost deja avertizate de medicii lor de pericolul infarctului si totusi nu urmeaza nici un tratament. Acesti bolnavi raspund in general foarte bine cand urmeaza sedintele de meditatie. Legatura a fost facuta pentru prima data in 1974, in urma unui studiu intreprins de Harvard Medical School. 22 de pacienti hipertensivi au fost monitorizati de 12 000 de ori, inainte si dupa ce au urmat sedinte de meditatie. De-a lungul unei perioade care s-a extins de la o luna la 5 ani, media nivelelor a scazut de la 150/94 la 141/88. Aceasta situatie a fost suficienta pentru a aduce presiunea diastolica (cifra mai mica) inapoi la o medie acceptabila; presiuanea sistolica (cifra mai mare) a inregistrat si ea o imbunatatire semnificativa, desi nu a ajuns la 120 sau 130 cat este considerat normal conform standardelor americane. Aceste rezultate au fost repetate cu ocazia multor altor studii, indiferent daca subiectilor le-a fost administrata sau nu o medicatie contra presiunii arteriale.

Poate credeti ca reducerea cu doar cateva linii a hipertensiunii nu este o mare realizare, chiar daca o crestere nesemnificativa a presiunii vaselor de sange este considerata extrem de periculoasa pe termen lung. Jumatate din numarul total de decese asociate cu hipertensiunea fac parte din aceasta categorie. Companiile de asigurari se folosesc de indicele presiunii arteriale ca de cel mai semnificativ indicator pentru speranta de viata. Un barbat de varsta medie care are o presiune arteriala normala (120/80) se asteapta sa traiasca cu 16 ani mai mult decat cineva care are o hipertensiune moderata (150/100). Prin practicarea meditatiei, cele mai multe persoane sub varsta de 40 de ani s-ar putea astepta sa se situeze sub limita stabilita pentru hipertensiune normala care este 130/90.

Meditatia poate, de asemenea, sa duca la scaderea semnificativa a nivelelor ridicate de colesterol. Colesterolul este un factor de risc esential pentru cazurile de infarct, deoarece colesterolul in exces aflat in sange este direct legat de stratul de grasime care se depoziteaza, blocand arterele ce duc la inima. La prima vedere pare uimitor faptul ca mintea ar putea controla serul de colesterol.

In urma cu cativa ani, doi cercetatori din Israel, M.J. Cooper si M.M. Aygen, au selectat 23 de pacienti cu niveluri ridicate de colesterol; dintre acestia, 12 au fost instruiti sa practice meditatia si au facut asta timp de 11 luni, pe cand ceilalti 11 nu au practicat meditatia. La finalul acestei perioade, grupul care practicase meditatia a inregistrat o scadere substantiala a nivelurilor de colesterol, de la o medie de 255 la 225 (nivelul de 200 este considerat ideal pentru adultii din SUA). Cei care nu practicasera meditatia nu au inregistrat o scadere considerabila a nivelului de colesterol. Subiectii au fost monitorizati astfel incat varsta, dieta, greutatea si exercitiile fizice sa nu reprezinte factori majori.

Aceste rezultate sugereaza ca intregul sistem minte-corp uman poate fi influentat printr-o tehnica mentala, iar rezultatele incurajatoare legate de hipertensiune si colesterol au dus la extinderea cercetarilor si asupra altor boli.

Astfel, dr. David Orme-Johnson, un psiholog din domeniul cercetarii, a analizat nivelul sanatatii unui esantion de 2 000 de persoane care practicau meditatia. Intregul grup si-a dat acordul ca accepta sa fie verificati periodic din punct de vedere medical. O importanta societate de transporturi, care acopera sute de alte grupuri de oameni a fost inclusa in aceasta cercetare. Nu au fost interdictii referitoare la dieta sau stil de viata.

Dr. Orme-Johnson isi dorea sa afle cat de des o persoana care practica meditatia in mod regulat mergea la medic, in comparatie cu media pe persoana. S-a dovedit ca diferenta este destul de mare. Cei care urmau meditatia au urmat un tratament ambulatoriu:
  • mai putin de 46,8% in cazul copiilor (0-19 ani)
  • mai putin de 54,7% in cazul adultilor tineri (19-39 ani)
  • mai putin de 73,7% in cazul adultilor maturi (peste 40 ani)
Situatia de mai sus evidentiaza o imbunatatire remarcabila a sanatatii subiectilor. O persoana practicanta a meditatiei aflata la maturitate si-a vizitat medicul o data fata de 4 ori, cat a fost media pe persoana in cazul celor care nu meditau. Faptul ca persoanele mai in varsta au beneficiat cel mai mult de acest serviciu este de asemenea extrem de semnificativ. In privinta bolilor specifice, studiul a aratat ca in cazurile de infarct si cancer, cele doua cauze majore de deces in SUA, numarul acestora s-a diminuat sub norma. Persoanele care practicau meditatia au inregistrat:
  • 87,3% mai putine internari in spital pentru infarctului
  • 55,4% mai putine internari in spital pentru tumori benigne si maligne de toate tipurile.
Niciuna dintre aceste categorii nu a inregistrat scaderi de acest gen in cazul folosirii unor tehnici conventionale de prevenire a bolilor. Sa tinem cont de faptul ca daca un medicament de reducere a colesterolului ar putea conduce la scaderea numarului de infarcturi cu 50%, acesta ar fi titlu de stiri in intreaga lume.

Situatia este de 2 ori mai elocventa in cazul cifrelor legate de cancer. Dr. Orme-Johnson a folosit un esantion de 600 000 de angajati ai aceleasi companii de transport. El a analizat toate solicitarile medicale inregistrate pe o perioada de peste 5 ani pentru a se asigura ca nu exista o abatere pe termen scurt de la situatia normala. In concluzie, persoanele care practicau meditatia si-au injumatatit drumurile la medic comparativ cu un american obisnuit.

Sanatatea Perfecta – Deepak Chopra


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu