Translate

luni, 15 aprilie 2013

Hunza locul unde oamenii traiesc peste 100 de ani

Valea Hunza este situata la inaltimea media de 2500 m, in nordul Pakistanului. Locuitorii din Valea Hunza sunt cunoscuti ca fiind cei mai longevivi oameni de pe planetă. Valea muntoasa este inconjurata de muntii Himalaya. Zona este marginita de munti maiestuosi, precum Utar Sar, Rakaposhi, Bojahagur Duanasir II, precum si piscurile Hunza, Ghenta, Diran si Bublimating: toti muntii enumerati strapungand cerul cu inaltimi de peste 6 000 metri.



Daca valea este renumita pentru frumusetea sa, locuitorii din Hunza sunt cunoscuti pentru prietenia si ospitalitatea lor. Limba vorbita este Brushuski dar cei mai multi oameni inteleg si urdu si engleza. Rata de alfabetizare a vaii Hunza este considerata a fi mai mare de 90%, practic fiecare copil din generatiile recente are cel putin studii liceale. Multi urmeaza studii superioare la colegii si universitati de prestigiu din Pakistan si din strainatate.

Oamenii din Hunza sunt foarte sanatosi, iar multe boli nu sunt cunoscute in zona. Cartea "Hunza: Secrets of the World's Healthiest and Oldest Living People" relateaza despre un tinut indepartat unde oamenii nu sufera de bolile comune populatiilor occidentale sedentarizate si consumatoare de alimente nocive. In Hunza, nici macar cei mai batrani oameni nu sufereau de Parkinson, colesterol marit, boli de inima, cancer (cancerul este totalmente necunoscut in randul lor), artrita, carii dentare, afectiuni ale vezicii urinare, diabet, tuberculoza, hipertensiune arteriala, alergii, astm, boli de ficat, constipatie, hemoroizi sau alte sute de afectiuni care vin ca o ironica nota de plata pentru noi, cei "civilizati, avansati tehnologic si atotstiutori in ignoranta noastra educata". Multe studii au fost efectuate si se crede ca dieta lor simpla sanatoasa de alimente ecologice cultivate cu grija si apa alcalina ionizata este secretul lor pentru sanatate si viata lunga. Hunza este alimentata cu apa direct din fluxurile glaciare din Himalaya. Acesta este proaspata, energizanta, libera de radicali liberi si delicioasa.

Locuitorii din Hunza au cea mai lunga durata de viata din lume si acest lucru se considera a fi datorat apei si dietei naturale. Apa Hunza este un exemplu de apa naturala perfecta. Hunzakutii traiesc in mod curent 120-140 de ani. Oamenii din Hunza robusti si puternici si suntcapabili de a avea copii chiar si la varste inaintate. Cercetarile au dovedit in mod concludent ca numitorul comun pentru o viata lunga si sanatoasa este apa.

Henri Coanda, parintele dinamicii fluidelor si laureat al Premiului Nobel, a petrecut sase decenii studiind apa Hunza in incercarea de a determina ce contine aceasta apa si care sunt efectele benefice pentru organism. El a descoperit ca acesta avea tensiune superficiala si o vascozitate diferita fata de apa obisnuita. Apa obisnuita are tensiunea superficială de 73 dyn/cm. Apa formeaza la suprafata o pelicula, sau “pojghita”, iar forta necesara pentru a o neutraliza se masoara in dyn/cm. Cu cat tensiunea superficială (TS) este mai mica, cu atat apa este mai “uda”. Celulele noastre au nevoie de o apa cu tensiunea superficiala de 45 dyn/cm. Motivul pentru care are nevoie de apa cu o astfel de tensiune superficiala este acela ca celula are o membrana lipoproteica, adica este formata din grasimi (acizi grasi) si proteine. Apa nu numai ca hidrateaza celula, dar este in acelasi timp si mijlocul de transport in doua sensuri: introduce substante nutritive in celula si scoate din ea substante reziduale. Dar daca tensiunea superficiala a apei nu este de 45 dyn/cm, atunci apa nu poate trece de membrana lipoproteica si, ca urmare, schimburile, ca si hidratarea, nu pot avea loc.

Dr. Patrick Flanagan si alti oameni de stiinta au continuat cercetarile incepute de Henri Coanda. Ei au descoperit ca apa Hunza are un pH alcalin ridicat si o cantitate mare de hidrogen activ (hidrogen, cu un electron suplimentar), cu un potential redox negativ si un continut ridicat de minerale coloidale. Apa este vie si ofera beneficii pentru sanatate ceea ce alte tipuri de apa potabila nu ofera. Durata de viata crescuta si apa alcalina sanatoasa si in alte zone de pe glob indepartate si nepoluate. Aceste zone sunt Shin-Chan din China, Caucaz, in Azerbaidjan, precum si in Muntii Anzi.


Va intrebati probabil, ce fel de mancare exotica si cu ce gust, consuma hunzakutii pentru a fi asa de sanatosi? Toate informatiile despre alimentatie si sanatate a locuitorilor hunza, adunate atat din studiile clinice cat si din observatiile oamenilor de stiinta care au calatorit prin intreaga lume, ne ajuta la imbunatatirea sanatatii tuturor oamenilor. Povestea Hunza este una dintre exemplele mai dramatice despre sanatate miraculoasa provenita dintr-o dieta cu alimente proaspete, naturale neprelucrate si o apa speciala.

Sunt hunzakutii chiar atat de sanatosi? Aceasta a fost intrebarea din mintea cardiologilor Dr. Paul D. White si Dr. Edward G. Toomey, care a facut dificila calatorie pe poteci de munte spre Hunza, luand cu ei un electrocardiograf portabil. In publicatia “American Heart Journal” din luna decembrie 1964, cei doi medici declara ca au folosit echipamentul pentru a studia 25 de oameni din valea Hunza, care varste cuprinse intre 90 si 110 de ani. Au fost masurate tensiunea arteriala si nivelul de colesterol. Ei au raportat ca nici unul dintre cei 25 de hunzakutii nu prezentatu semne de boli cardiace si coronariene, hipertensiune arteriala sau colesterol ridicat.

Dr. Allen E. Banik, care a calatorit, de asemenea, spre Hunza pentru a vedea daca oamenii din Hunza sunt atat de sanatosi pe cat se spune, si-a publicat raportul sau “Hunza Land” (Whitehorn Publishing Co, 1960). "Am descoperit ca tot ceea ce am citit despre viata vesnica si sanatate in aceasta tara mica este adevarat", a declarat dr. Banik. "Am examinat ochii unora dintre cei mai in varsta cetateni din Hunza si am constatat cat de sanatosi sunt."
Dr. Banik relateaza ca "multi locuitori din Hunza sunt atat de sanatosi incat in ​timpul iernii fac copci in lacul inghetat si inoata pe sub gheata." Alti vizitatori indrazneti, care au fost acolo au fost uimiti sa vada barbati de 80, 90 si 100 de ani ridicand pietre mari si bolovani pentru a repara drumurileecare mereu sunt blocate.

Cel mai consumat fruct de catre localnicii din Hunza este caisa. Daca nu sunt mancate in timpul verii, ele sunt puse la uscate si iarna sunt consumate, inca beneficiind de majoritatea nutrientilor. In plus, chiar si miezul de caisa este utilizat, in special pentru adaugarea lui in diverse prajituri regionale. Se stie faptul ca aceste fructe previn cancerul, datorita vitaminei B17 pe care o contin. De asemenea, prunele si ciresele sunt foarte benefice pentru organismul uman, prin faptul ca il poate proteja.

In afara caise, hunzakutii cultiva, de asemenea, mere, pere, piersici, cirese, visine, dude si struguri. Din aceste fructe, locuitorii obtine toata vitamina C de care au nevoie, precum si alte elemente nutritive din fructelor proaspete, inclusiv energie din zaharuri de fructe.

Painea de Hunza este preparata zilnic si se consuma proaspata. Painea se face din faina de grau, orz, hrisca si mei. Faina este mai apoi amestecata cu miere, sare de mare, scortisoara, suc de lamaie, oua, portocale, patrunjel si banane uscate. Procesul de coacere se face foarte migalos si nu se duce pana la capat, intrucat astfel s-ar pierde toate elementele nutritive cuprinse in alimentele folosite.

Aceasta paine delicioasa nedospita este o parte importanta a unei diete nutritive formata din cereale, fructe proaspete, fructe uscate si legume. Ei beau cantitati substantiale de "lapte glacial", care este apa cu aspect laptos proaspat topita din ghetarul Ultar. In urma analizelor s-a dovedit ca apa este plina de cesiu si potasiu, elemente care, printre alte efecte benefice asupra organismului, poate preveni cancerul.

Un alt mare secret legat de sanatate este exercitiul fizic pe care locuitorii din Hunza il fac zilnic. Cele mai multe exercitii se fac in aer liber, in scopul de a profita de aerul curat de munte, care, in sine are un efect benefic asupra sanatatii. Desi o mare parte din zi este petrecuta in aer liber, lucrand campurile, hunzakutii fac plimbari regulate pe distante de 15 sau 20 km.

Cu toate ca in ultimii ani tentatiile lumii de afara incep sa fie din ce in ce mai mari, cei care traiesc in Hunza vor ramane la fel de sanatosi si la fel de puternici ca si pana acum, cel putin pentru viitorul apropiat. Desi nu se poate spune cu exactitate care sunt motivele care au facut toate lucrurile de mai sus posibile, cert este ca acest popor merita apreciat si respectat de catre noi toti.

Secretele apei Hunza

Hidrogenul incarcat negativ (H-) - forta universala a vietii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu