Translate

miercuri, 17 aprilie 2013

Ayurveda - Medicina alternativa

Ce este Ayurveda?
Considerata de multi cercetatori ca fiind cea mai veche stiinta de vindecare, Ayurveda este o abordare holistica a sanatatii, care este proiectata pentru a ajuta oamenii sa traiasca vieti lungi, sanatoase si bine echilibrate. Termenul Ayurveda vine din cuvintele sanscrite Ayus, ce inseamna viata sau durata de viata si veda, ce inseamna cunoastere.Aceasta a fost practicata in India, timp de cel putin 5.000 de ani si a devenit recent populara in culturile occidentale. Principiul de baza al Ayurveda este de a preveni si trata afectiuni prin mentinerea echilibrului intre organism, minte si constiinta printr-un consum corespunzator de lichide, dieta, stilul de viata si prin folosirea remediilor pe baza de plante.

Există doua tipuri principale de Ayurveda: traditionala si Maharishi. Ambele tipuri de practicieni Ayurvedic considera ca afectiunile sunt cauzate de dezechilibrul intre cele trei tipuri de energei dosha si folosesc remediile bazate pe plante. Maharishi Ayurveda este o versiune bazata pe traduceri din textele clasice de Maharishi Mahesh Yogi. Maharishi Ayurveda subliniaza rolul constiintei supreme in mentinerea sanatatii si promoveaza meditatia transcedentala (TM), ca o modalitate de a experimenta constiinta pura a universului. Acesta subliniaza, de asemenea, exprimarea emotiilor pozitive si necesitatea de a trai viata in ritmul natural al corpului.

Cum functioneaza?
Asa cum toata lumea are o amprenta unica, in conformitate cu convingerile ayurvedice, fiecare persoana are un model distinct de energie - o combinatie specifica de caracteristici fizice, mentale si emotionale.
Se crede de asemenea ca exista trei tipuri de baza de energie numite dosha, prezente in fiecare persoana:

- Vata este energia care controleaza functiile corpului asociate cu miscarea, circulatia sangelui, respiratia, clipirea si bataile inimii. Atunci cand energia Vata este echilibrata exista creativitate si vitalitate. Daca este dezechilibrata Vata produce frica si anxietate.

- Pitta este energia care controleaza sistemele metabolice din organism, digestia, absorbtia, nutritia si temperatura. In echilibru, Pitta duce la multumire si inteligenta. Dezechilibrata Pitta poate provoca ulcere si starneste furia.

- Kapha este energia care controleaza cresterea in organism. Acesta furnizeaza apa pentru toate partile corpului, hidrateaza pielea si mentine sistemul imunitar. In echilibru Kapha este exprimata ca iubire si iertare. Dezechilibrata Kapha conduce la nesiguranta si invidie.

Toata lumea are vata, pitta si kapha, dar de obicei una sau doua sunt dominante intr-o anumita persoana. Echilibrul energeticpoate fi perturbat de stres, dieta nesanatoasa, vremea si relatiile tensionate de familie. Perturbarile induc boala in organism. Practicanti Ayurveda prescriu tratamente pentru a reechilibra energiile dosha.

Privind din perspectiva medicinii occidentale, eliberarea de stres pare a fi una dintre modalitatile medicinii Ayurvedice de a lupa cu boala. De exemplu, studiile au descoperit ca meditatia transcendentala, o componenta a Maharishi Ayurveda, scade anxietatea. Alte studii au constatat ca Ayurveda scade tensiunea arteriala si colesterolul, incetineste procesul de imbatranire, precum si acelereaza recuperarea dupa boala. Multe plante folosite in medicina ayurvedica au efecte antioxidante, ceea ce inseamna ca ar putea ajuta la protejarea impotriva bolilor pe termen lung, cum ar, fi boli de inima, artrita si cancerul. Multi practicanti Ayurveda recomanda, de asemenea, o dieta vegetariana, care este considerata a fi mai buna pentru sanatate decat dietele care contin carne rosie.

Ce ar trebui sa astept de la un tratament ayurvedic?
Tratamentul ayurvedic se concentreaza pe reechilibrarea energiilor dosha. La prima dvs. vizita, practicantul va face un istoric medical detaliat, verificadu-va pulsul, abdomenul, examinand limba, ochii, unghiile, pielea si chiar ascultarea tonului vocii. Practicantul va solicita, de asemenea, intrebari despre starea de sanatate generala, acordand o atentie deosebita stilului tau de viata, dietei, obiceiurilor si mediului in care traieste pacientul. Practicantul va recomanda modalitati de a restabili echilibrul natural al energiilor dosha, care aproape intotdeauna include schimbari in stilul de viata, in special in dieta. Practicantii folosesc mai mult de 20 de tipuri de tratament, dar cel mai frecvent prescrierile includ:

Pranayama - exercitii de respiratie. Practicarea pranayama ajuta la restabilirea calmului.

Abhyanga - frecarea pielii cu ulei pe baza de plante pentru a creste circulatia sangelui si pentru o eliberare mai usoara a toxinelor din organism prin piele.

Rasayana - foloseste mantre (cuvinte sau expresii repetate) in timpul meditatiei combinate cu anumite plante aromatice pentru a intinerire.

Yoga - combinarea pranayama, miscare si meditatie. S-a demonstrat ca Yoga este benefica pentru imbunatatirea circulatiei si digestiei si pentru a reduce tensiunea arteriala, nivelul de colesterolului, anxietatii si a durerii cronice.

Pancha karma - curatarea organismului pentru a se purifica si pentru a reduce colesterolul. Practicantii folosesc metode care cauzeaza transpiratie, miscarile intestinului si chiar voma pentru detoxifierea organismului.

Medicamente pe baza de plante – prescrierea remediilor din plante pentru a restabili echilibrul energiilor dosha.

Scopul medicinii Ayurveda este de a preveni bolile. Studiile au sugerat ca Ayurveda poate fi eficace in reducerea riscului de boli de inima. De exemplu, intr-un studiu a fost evidentiat faptul ca Ayurveda a contribuit la reducerea placii bacteriene si a prevenit ingrosarea peretilor arterelor cunoscut sub numele de ateroscleroza. Studiul a avut ca subiecti pesoane adulte sanatoase precum si persoane adulte cu risc crescut de boli de inima. Ateroscleroza este o boala lenta, complexa in care colesterolul, grasimile si alte substante sunt depozitate pe partea interioara a unei artere. Acesta depunere este cunoscuta sub numele de placa si poate duce la infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Combinand yoga cu un remediu pe baza de plante ayurvedice se poate diminua durerea si invaliditatea la persoanele cu artrita.

Un numar de remedii pe baza de plante ayurvedice au fost cercetate. De exemplu, Guggul (Commiphora mukul), un medicament traditional Ayurveda utilizat pentru a trata nivel ridicat de colesterol, este utilizat pe scara larga in India. Gugul blocheaza productia de colesterol in ficat si scade nivelului de colesterol.

Semintele Schinduf (Trigonella foenum graecum) pot reduce colesterolul rau (LDL) si a trigliceridele (grasimi in sange) si ridica nivelului de colesterol bun (HDL). Efectele Schinduf par sa vina de la capacitatea sa de a reduce absorbtia colesterolului in intestin si de continutul ridicat de fibre din seminte. Continutul ridicat de fibre din semintele de schinduf pot ajuta, de asemenea, la reglarea zaharului din sange in cazul diabetului zaharat.

Studii aflate in desfasurare au in vedere plante ayurvedice folosite ca tratamente pentru boala Alzheimer, anxietate, astm, cancer, dementa, dismenoree (menstruatie dureroasa), herpes, hipertensiune arteriala, boala Parkinson si sindromul premenstrual. Ierburile ayurvedice combinate cu medicamente conventionale pot fi, de asemenea, utile pentru acnee, constipatie cronica, sindromul de oboseala cronica, sindrom de colon iritabil, obezitate si fibroame uterine.

Exista riscuri?
Cele mai multe terapii ayurvedice, cum ar fi Pranayama si Rasayana nu au efecte negative secundare.
Ierburile ayurvedice pot interacționa cu medicamentele si la fel ca toate plantele nu sunt potrivite pentru toate persoanele este indicata consultatia unui medic.
De asemenea este indicat sa consultati medicul inainte de a incerca Ayurveda, mai ales daca luati medicamente sau urmati o dieta alimentara speciala (pentru a controla diabetul zaharat, de exemplu).

Sursa: www.umm.edu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu